Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών

Γούρνες, 71500

08:00-14:00

Δευτέρα έως Παρασκευή

Διδακτικές Επισκέψεις

Ξενάγηση σε μία αρχαία ελληνική πόλη. Η Λατώ

Τα τμήματα Α΄1 & Α΄3 του Λυκείου μας, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024,  πραγματοποίησαν Διδακτική Επίσκεψη στην αρχαία ελληνική πόλη Λατώ, στο πλαίσιο των μαθημάτων τους: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Ιστορία με επιστημονική υπεύθυνη τη φιλόλογο, Γερολυμάτου Μαρίνα.

Οι μαθητές/ τριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο, εκπονώντας παράλληλα ομαδική εργασία. Μέσω βιωματικής μάθησης, με τη βοήθεια της δημιουργικής γραφής, επιχείρησαν να ανακαλύψουν τις χρήσεις και τις λειτουργίες των διάφορων μερών της αρχαίας πόλης σε ένα “ταξίδι” στο χρόνο.

Η Λατώ πρέπει να  χτίστηκε στην αρχαϊκή εποχή (7ος αιώνας π.Χ.). Είχε τη φήμη μιας από τις ισχυρότερες πόλεις της Κρήτης με δύο ακροπόλεις.  Στο τείχος της πόλης σώζεται η κεντρική της είσοδος, ενώ στο κέντρο της πλατείας ένας μικρός ναός και μια δεξαμενή. Σώζονται ακόμη κερκίδες για συγκεντρώσεις των πολιτών, Δημόσια κτίρια, η Αγορά, ένας μεγάλος ναός στο κέντρο της αγοράς και κερκίδες θεάτρου. 

Η αρχαία πόλη Λατώ, ή καλύτερα το αστικό κέντρο της επικράτειας των Λατίων, στη θέση Γουλάς, είναι κτισμένη στις πλαγιές δυο λόφων και στο μεταξύ τους διάσελο. Απέχει 4 χλμ από τον εγγύτερο οικισμό, την Κριτσά, και 12 χλμ από την πόλη του Αγ. Νικολάου, πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου. Διοικητικά ο Αρχαιολογικός χώρος Λατούς ανήκει στο Δήμο Αγ. Νικολάου.
Στο χώρο έχουν αναγνωριστεί δυο «θεατρικοί χώροι». Ο πρώτος είναι η Μεγάλη Κλίμακα στη νότια πλαγιά της βόρειας ακρόπολης, που με τη διαίρεσή της σε τρεις κερκίδες θυμίζει έντονα το κοίλο ενός τυπικού ελληνικού θεάτρου, αλλά με ευθεία έδρανα. Έχει υπολογιστεί ότι σ’ αυτά μπορούσαν να καθίσουν 80 θεατές. Ο δεύτερος είναι ο θεατρικός χώρος στη βόρεια πλαγιά της νότιας ακρόπολης, αποτελούμενος από ευθείες βαθμίδες εν μέρει κτιστές και εν μέρει λαξευμένες στο φυσικό βράχο, που μπορούσαν να δεχθούν 350 θεατές, μια εξέδρα και τον ελεύθερο χώρο μπροστά τους. Η Μεγάλη Κλίμακα χρονολογήθηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., ενώ ο θεατρικός χώρος στο τέλος του 4ου / α΄ μισό 3ου αι. π.Χ.

Η δράση ξεκίνησε στην τάξη, όπου οι μαθητές/ τριες των δύο τμημάτων χωρίστηκαν σε επτά ομάδες και ανέλαβαν να υιοθετήσουν έναν συγκεκριμένο χώρο. Για το χώρο αυτό τα μέλη των ομάδων μοιράστηκαν σημαντικές πληροφορίες μεταξύ τους, για να “χτίσουν” τη δική τους ιστορία κατά την επίσκεψη στην αρχαία πόλη.

Ήταν μια ευκαιρία για γνώση, συνεργασία και έκφραση δημιουργικής διάθεσης.

Συνομιλία Τεχνών: Η Φόνισσα στον κινηματογράφο

Το Λύκειό μας πραγματοποίησε Διδακτική Επίσκεψη, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο του μαθήματος Ν.Ε. Γλώσσα & Λογοτεχνία στον Κινηματογράφο Βιτσέντζο Κορνάρο στο Ηράκλειο, για την παρακολούθηση της κινηματογραφικής απόδοσης της Φόνισσας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η Φόνισσα της σκηνοθέτιδος Εύας Νάθενα έδωσε την ευκαιρία για προβληματισμούς με τη μεταφορά των θεατών στο παρελθόν, στην κοινωνική καταπίεση των γυναικών, στη σκληρή πραγματικότητα και την ηθική δοκιμασία των δύο φύλων.

Η διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση της νουβέλας του Αλ. Παπαδιαμάντη έδωσε πολύτιμο υλικό για επεξεργασία στο πλαίσιο της διδασκαλίας του έργου στην τάξη.

Την προετοιμασία των μαθητών/ τριών και την υλοποίηση της Διδακτικής Επίσκεψης ανέλαβε η Φιλόλογος Ραυτοπούλου Λιάνα.

Διδακτική Επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου. Όψεις πολέμου

Οι μαθητές/ τριες του τμήματος Α΄1 την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, για τις τέσσερεις τελευταίες ώρες του ωρολογίου τους προγράμματος, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείου Ηρακλείου στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και συγκεκριμένα στη θεματική: εμφύλιος πόλεμος, ιδεολογία και μέσα πολέμου.

Οι μαθητές/ τριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αίθουσες του Μουσείου υπό την καθοδήγηση της Μουσειοπαιδαγωγού Στέλλας Μαλλιαράκη. Συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου: Εν καιρώ πολέμου, ήρθαν σε επαφή με τις διαλυτικές δυνάμεις του πολέμου στον υλικό και πνευματικό κόσμο των ανθρώπων. Αυτές τις δυνάμεις μελετούν στο μάθημα υπό την οπτική του ιστοριογράφου Θουκυδίδη.

Η συνέχεια της δράσης…στην τάξη!

Την προετοιμασία των μαθητών/ τριών και την υλοποίηση της Διδακτικής Επίσκεψης ανέλαβε η Φιλόλογος Γερολυμάτου Μαρίνα.

Κοινωνικός έλεγχος - σωφρονισμός - εκπαίδευση

Το τμήμα Α΄ 4 του Λυκείου μας, στις 30 Νοεμβρίου του 2023, και για τις τέσσερεις τελευταίες ώρες του ωρολογίου τους προγράμματος, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της Ν. Αλικαρνασσού.

Οι μαθητές/ τριες είχαν προετοιμαστεί καιρό πριν στο πλαίσιο των διδακτικών αντικειμένων: Πολιτικής Παιδείας & Ν.Ε. Γλώσσας και Λογοτεχνίας, για τις διαστάσεις τις κοινωνικές και ατομικές των κοινωνικών ανισοτήτων, της έλλειψης παιδείας και εκπαίδευσης, της αδυναμίας αποτελεσματικού κοινωνικού ελέγχου αλλά και της αξίας της δικαιοσύνης και του νόμου στην κοινωνικοπολιτική ζωή.

Η επίσκεψη στον σκληρό χώρο της φυλακής, τόπου στέρησης της ελευθερίας, αλλά – όπως τα ίδια τα παιδιά επεσήμαναν – και τόσων άλλων ζωοποιών στοιχείων της καθημερινότητας των ανθρώπων, λειτουργεί εσωτερικά, επιδρώντας βαθύτατα στον ψυχισμό των εφήβων, βοηθώντας τα να συνειδητοποιήσουν τις κοινωνικές αξίες: αγάπη, μόρφωση, δίκαιο, αλληλεγγύη, αλτρουισμό…

Τη διδακτική προσέγγιση επεχείρησαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με δράσεις συμπληρωματικές στην τάξη: Στιβακτάκη Ελεάνα & Γερολυμάτου Μαρίνα

Eκπαιδευτική εκδρομή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ομφαλικού Αίματος (15 Νοεμβρίου) για το σχολικό έτος 2023-2024, και της συνεργασίας του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου με την κα Ελένη Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας, Δ/ντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ & της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης, οι μαθητές της Α΄ Τάξης (Τμήμα Α1) του ΓΕΛ Γουβών πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, συμμετέχοντας στις δράσεις της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα.
Η ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι μία από τις τρεις Δημόσιες Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και παρέχει τη δυνατότητα θεραπείας σε όποιον ασθενή ανά τον κόσμο έχει ανάγκη μεταμόσχευσης. Οι μαθητές της Α΄ Τάξης του Λυκείου Γουβών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά διαδραστικών διαλέξεων από το Επιστημονικό Προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, να ξεναγηθούν στους χώρους του Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης και να παρακολουθήσουν κυτταρικές καλλιέργειες βλαστοκυττάρων από μυελό των οστών, και τέλος, να ξεναγηθούν στους χώρους της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων και να παρακολουθήσουν απομόνωση βλαστοκυττάρων από ομφάλιο αίμα. Επίσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το συνεχώς εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο των βλαστοκυττάρων και των εφαρμογών τους στην Ιατρική και τη Βιολογία.
Επιπλέον, μέσα από αυτή τη δράση δίνεται η δυνατότητα σε ένα μαθητή της Α΄ Τάξης του ΓΕΛ Γουβών να εκπαιδευτεί στο Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, για ένα μήνα τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2024.
Την προετοιμασία των παιδιών και την υλοποίηση της Διδακτικής Επίσκεψης ανέλαβε ο Βιολόγος Δρ Σημαιάκης Στέλιος.

Το μάθημα αλλιώς...

Στο πλαίσιο των μαθημάτων “Βιολογίας” & “Ιστορίας” πραγματοποιήθηκε Διδακτική Επίσκεψη, στις 22 Νοεμβρίου 2023, με τη Β΄τάξη του Λυκείου μας, στο Σπήλαιο Μελιδονίου και στη Μονή Αρκαδίου.

Η διδασκαλία διαφορετική και αποτελεσματική…εκδράμαμε και οι εμπειρίες ήταν πλούσιες.

Πρώτη στάση: σπήλαιο Μελιδονίου, αλλιώς Γεροντόσπηλιος. Το σπήλαιο έχει ενδιαφέρον τόσο αρχαιολογικό και ιστορικό όσο και γεωλογικό: υπήρξε λατρευτικός τόπος κατά την αρχαιότητα αρκετών θεοτήτων με πιο γνωστή εκείνη του Τάλω, ενώ κατά την Οθωμανική περίοδο, συγκεκριμένα το 1823, κατέφυγαν εκεί 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές, που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο τον Ιανουάριο του 1824, όταν οι Τούρκοι έριξαν εύφλεκτες ουσίες εντός του σπηλαίου.

Επόμενη στάση: Μονή Αρκαδίου. Ένας ακόμη τόπος μαρτυρίου. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Μονής διαβάζουμε: “[…] σκαλοπάτι της αυτοθυσίας, του ηρωισμού και του θεάρεστου αλτρουισμού. Είναι το Ολοκαύτωμα της 8ης Νοεμβρίου 1866. Η Μονή έδωσε το δικό της παρόν στον αγώνα ενάντια στη σκλαβιά.”

Η φιλόλογος – ιστορικός, Μαυρίδη Μαρία ανέλαβε τη διδακτική προετοιμασία στο ιστορικό μέρος της Επίσκεψης, ενώ ο Βιολόγος, Δρ Σημαιάκης Στέλιος ανέλαβε την ενημέρωση των παιδιών για την πανίδα του σπηλαίου Μελιδονίου.